Închirierea în regim hotelier în 2025: totul despre taxe, anaf și fiscalitate

blog-image

Închirierea locuințelor în regim hotelier continuă să fie o activitate tot mai populară, mai ales în marile orașe și zonele turistice. Dar, odată cu creșterea cererii și a numărului de proprietari care oferă cazare pe termen scurt, autoritățile fiscale din România au devenit mai riguroase în ceea ce privește impozitarea acestor venituri.

În acest articol vă vom prezenta care sunt taxele în 2025 pentru activitatea de închiriere în regim hotelier și cum trebuie acestea calculate.

1. Normele de Venit în 2025 – Cum Funcționează?

Normele de venit reprezintă un sistem de impozitare simplificat, aplicabil persoanelor care desfășoară activități economice. În acest regim, contribuabilul nu este impozitat în funcție de venitul real obținut, ci în funcție de o sumă fixă stabilită de ANAF, pentru fiecare localitate. Normele sunt actualizate în fiecare an, astfel că este important să fim la zi cu noutățile.

anaf
Sursa: https://www.anaf.ro

Proprietarii de afaceri de închiriere în regim hotelier nu trebuie să știe să facă calcule complicate pentru a-și stabili impozitul, întrucât pentru stabilirea acestuia, se aplică un procent de 10% la norma de venit stabilită pentru fiecare categorie.

2. CASS: când se plătește și care este valoarea acestei contribuții?

Contribuabilul va datora CASS, în cotă de 10%, atunci când veniturile obținute din închirierea în regim hotelier depășesc plafonul de șase salarii minime brute pe țară. Conform Codului Fiscal, baza de calcul a CASS este venitul ales de contribuabil, dar acesta nu poate fi mai mic decât:

- 6 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară;

- 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară;

- 24 de salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cel puțîn egale cu 24 de salarii minime brute pe țară.

3. Cum se determină numărul de camere ce se pot închiria în scop turistic?

Potrivit normelor actuale, se pot închiria între 1 și 5 camere dintr-o locuință, proprietate personală, indiferent de numărul de locuințe deținute. Trebuie ținut cont de faptul că închirierea în regim hotelier reprezintă oferirea posibilității de ședere pentru o perioada de minim 24 de ore și maxim 30 de zile, într-un an calendaristic, oricărei persoane care călătorește în scop turistic în afară mediului său obișnuit de viață.

De asemenea, proprietarii care oferă apartamentele în regim hotelier sunt obligați să obțînă un certificat de clasificare de la Ministerul Economiei, Anteprenoriatului și Turismului, pentru fiecare unitate de cazare. Prin acest certificat se va determina numărul de camere prin care unitatea de cazare se promovează și ulterior va plăti impozitul către ANAF. Certificatul obținut trebuie afișat la intrarea în locuință sau într-un loc vizibil pentru oaspeți.

Așadar, închirierea în regim hotelier poate fi un bussines profitabil și o sursă de venit importantă, dar aspectele fiscale nu trebuie omise. Fii mereu la curent cu tot ce ține de fiscalitate și conectează-te cu specialiști care îți pot furniza informații esențiale pentru tine și afacerea ta.

Dacă nu ai suficient timp să te ocupi de proprietatea ta, lasă asta în seama experților. Suntem aici pentru ne ocupă de proprietatea ta, fie că dorești să o închiriezi pe termen lung, fie că îți dorești să activezi în regim hotelier. Vezi mai multe detalii aici: https://www.virtualimobiliare.ro/regim-hotelier